Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bloemen houden van …..?

Wie op een mooie lentedag langs een fruitboom loopt heeft het misschien wel eens meegemaakt, het lijkt wel of de boom geluid maakt. En dan hebben we het niet over het ruisen van de bladeren door de wind, nee dit klinkt anders.

De boom zoemt en als we naar boven kijken zien we werkelijk tientallen misschien wel honderden bijen om al bloeiende bloesems vliegen. Tjonge als dat zo door gaat kan dat best wel een goede oogst worden.

Lopen we ietsje door dan komen we een grasveldje tegen met hyacinten, narcissen en hier en daar al een tulp die druk bezig zijn met zonnestralen op te vangen. Even iets dichter bij bekijken, hé da’s apart geen enkele bij te bekennen terwijl ze er toch zo mooi bijstaan.

Hoe anders was het een paar weken geleden toen de krokussen in bloei stonden, af en aan vlogen de bijen soms helemaal verkleurd door het oranje stuifmeel.

Maar zou die uitdrukking van de “bloemetjes en bijtjes” dan niet helemaal kloppen? In het Duits is daar een mooi antwoord voor namelijk Jein of te wel ja und nein (ja en nee).

En dat komt onder andere doordat niet iedere bloem is ingericht om bijen of andere insecten te ontvangen of zo wie zo nodig hebben voor het voortbestaan van de soort.

Daarnaast is het dat niet elke bij een honingbij is, sterker nog in Nederland zijn er maar 4 soorten honingbijen.

En die honingbij dames hebben zo hun voorkeur waar ze boodschappen willen doen. Sterker nog ze hebben zelfs een favoriet tijdstip om een bloem of boom te gaan bezoeken.

Zouden die bloemen dat weten? Echt wel, het is een samenwerking die meer dan miljoenen jaren bestaat.

Behangersbij insectenhotel, boom.

Hier is een behangersbij bezig.

 

Het mooie is dat we in Nederland naast onze vier soorten honingbijen nog zo’n 350 andere vliegers hebben, die onder het hoofdstuk “Bij” vallen. Zodat ook andere planten, struiken en bomen, waar onze honingbij geen klantenkaart heeft aangeschaft, toch een bezoekje van een bij kunnen verwachten.

Deze groep van 350 worden ook wel wilde of solitaire bijen genoemd en het lijkt wel of elk van deze bijensoort een eigen vakbond heeft die om de tafel met de verschillende plantensoorten heeft gezeten.

Uitkomst van die gespreken was dat deze bijen alleen dan tevoorschijn komen als hun bloem(en) in bloei staan. Tevens is het dat deze bijen veel minder geïnteresseerd  zijn in het maken van honing  dan onze honingbijen.

Hun huisvesting is daardoor ook heel anders, een klein holletje of heuveltje zand in de tuin is al voldoende voor de volgende generatie metsel-, behangers-, zand- of houtbij om in op te groeien. Als het maar een veilige plek is met een beetje eten, zodat de nieuwe bijen volgend jaar weer op het afgesproken moment hun belangrijke bestuifwerk kunnen doen.

Deze samenwerking wordt ook wel met een moeilijk woord symbiose genoemd. Hoe wij als mensen een ondersteunende factor kunnen zijn hierbij, gaan we dieper op in onze blog “huisje, boompje, beestje”.

 

Uw imkerij De Honingpot team

 

volken zomer

 

Voor meer informatie over de imkercursussen: KLIK HIER !

Help de solitaire bijen, hommels, vlinders en honingbijen. Klik hier!

Wil je meer weten over solitaire bijen en hommels… KLIK HIER !

Wanneer vliegen welke bijen? Klik hier!

 

#ImkerijDeHoningpot #bloemen #bijen #honing #honingbij #bloesem #boom #bomen #bladeren #bloembollen #krokus #sneeuwklokje #werksters #tijd #boodschappen #planten #struiken #dracht #eten #plantensoorten #soorten #klantenkaart #solitair #solitaire #vakbond #zandbij #metselbij #houtbij #samenwerking #symbiose #behangersbij #PeterRamselaar

Deel dit bericht