Honingbijen  wonen ook  in een huis! Imkerij De Honingpot Copyright © Alle rechten voorbehouden. Ontwikkeld door Susanne Ramselaar. Deelnemersreglement | Formulieren | Privacyverklaring

Cursus mede maken 2019/2020

Mede: ouder dan de weg naar Rome!

Zaterdagmiddag of woensdagmiddag van 14:00 tot 16:30 uur.


Imkerij De Honingpot biedt de cursus mede aan.

De cursus wordt gegeven door Peter Ramselaar. Peter heeft meer dan 15 jaar ervaring in het geven van professionele trainingen in de medische wereld.


Locatie:

Tichelberg 14,

2716 LL Zoetermeer

Maar wat is mede nu eigenlijk, is het wijn? Nee, want wijn wordt gemaakt van vruchten. Bier is het ook niet, want er komt geen korreltje graan aan te pas. Is het ouder dan de weg naar Rome? Jazeker, lang voordat die weg werd geopend stond mede al op de adellijke tafel. Komen we terug op de eerste vraag: “wat is mede nu eigenlijk”?


Eigenlijk heel eenvoudig, mede is mede en als je mede proeft dan proef je de natuur.


Mede: added value voor de imker.


Added value of te wel toegevoegde waarde. Mooi voorbeeld van dit principe is wereld van de parfum en mode. Kostprijs is meestal nog geen paar procent van wat wij ervoor betalen in de winkel en dat dankzij “added value”. Verkopen we de honing los dan kijkt de gemiddelde consument naar de prijs die betaald moet worden bij de eerste de beste supermarkt, gevolg in Nederland wordt bloemenhonig direct van de imker doorgaans voor een veel te lage prijs verkocht. Veranderen we echter het veld van afzet mogelijkheden, dan komen in eens andere winst marges om de hoek kijken. Wat we daarvoor moeten doen? Precies! added value, door onze honing als ingrediënt te zien voor andere producten in ons verkooppallet.


Eigenlijk heel eenvoudig, added value is een snellere weg naar nieuw gereedschap.


Mede: de cursus.
Altijd al willen weten hoe deze gouden goden drank gemaakt wordt en wat het voor u als imker kan betekenen. Dit jaar starten we, bij voldoende deelnemers, met de Cursus “mede maken” onder leiding van Peter Ramselaar. Peter heeft de kennis van mede en andere dranken maken o.a. geleerd van John Wright Tutor at  Rivercottage HQ, Axminster UK. Daarnaast heeft Peter meer dan 15 jaar ervaring in het geven van professionele trainingen in de medische wereld.Opzet van de cursus “mede maken” (5 bijeenkomsten).


- Les 1. Theorie: o.a.  geschiedenis, de chemie van alcohol maken, selecteren van gisten, het gehele proces doornemen, het belang van sulfiet en citroenzuur, de rol van voedingsmineralen en andere zuren, Mede en de zakjapanner en wat zijn smaakjes mede en mogen die wel mede heten. Wat dient aangeschaft te worden.


- Les 2. Praktijk: o.a. les 1 omzetten naar de praktijk, wat kan ik met hydrometer en hoe gebruik ik hem, omgaan met je "tools" zoals mostvat, hevel slangen, gistingsvat, waterslot etc., etc. Zodat ik snel kan werken en zo min mogelijk lucht toelaat. Maken starter!! Log boek. 


- Les 3. Theorie/praktijk: o.a. het gistingsproces volgen met de hydrometer, invloed van temperatuur, smaak/geur training, wat kan er verkeerd gaan en is het nog te redden, de techniek van Racking, aanvullen en wat hebben chips voor invloed op de smaak.  


- Les 4. Theorie/praktijk: o.a. klaren of filteren, de ene is de andere kurk niet, capsules, etikettering kortom alle voorbereidingen om te bottelen.


- Les 5. Proeven wat heeft dit jaar ons gebracht aan smaken en ervaringen vervolgens bottelen, kurken en nog meer over hoe je ale mead, Hippogra, methegin ed. maakt.


Deze vijf lessen zijn verdeeld over een half jaar, ja voor mede maken heb je geduld nodig.


Opzet van de cursus


De opzet van deze cursus is om van 5 kilo honing ongeveer 12 liter mede te maken. Met apparatuur/benodigdheden die in NL goed verkrijgbaar zijn en die we zelf gebruiken. Welke je met een gerust hart aan familie en vrienden kan inschenken of misschien zover gaat om ze aan de man te brengen.


Data 2020 / 2021


Les 1 woensdag 22-01-2020              Les 1 woensdag 09-09-2020


Les 2 woensdag 29-01-2020               Les 2 woensdag 16-09-2020


Les 3 woensdag 05-02-2020*              Les 3 woensdag 23-09-2020*


Les 4 woensdag 04-03-2020*              Les 4 woensdag 21-10-2020*


Les 5 woensdag 02-09-2020**             Les 5 woensdag 21-04-2021**


Alle tijden zijn van 19:30 tot 21:30

Locatie Tichelberg 14 Zoetermeer


* Let op data kunnen wijzigen afhankelijk van het gistingsproces!

** zorg dat een BOB u kan komen ophalen!


Prijs: € 144,95. Dit is inclusief theorieboek online, excl. alle benodigdheden zoals: honing, gistvaten, hevelslangen, gist, flessen etc.


Minimale leeftijd is 18 jaar.  


Meer weten over deze cursus?


Heel eenvoudig, stuur een mail naar info@dehoningpot.info en stel uw vraag.


Of schrijf je in via deze link:


Mogelijkheid 1- begin voorjaar 2020: KLIK HIER


Mogelijkheid 2- begin najaar 2020: KLIK HIER


En wie weet zien we elkaar in 2020 voor deze cursus.


De Honingpot

Booze team