Honingbijen  wonen ook  in een huis! Imkerij De Honingpot Copyright © Alle rechten voorbehouden. Ontwikkeld door Susanne Ramselaar. Deelnemersreglement | Formulieren | Privacyverklaring

Het leven van een dar, de mannelijke bij,  begint als onbevrucht eitje. Het duurt daarna 24 dagen voordat de dar is volgroeid (voor een koningin en een werkster is dat respectievelijk 16 en 21 dagen).Die 24 dagen zijn als volgt verdeeld:


In eerste instantie lijkt het aannemelijk dat de koningin het geslacht bepaalt van een ei,eenvoudig door het al dan niet bevruchten. Darren hebben echter grotere cellen nodig dan werksters. Omdat de cellen door de werksters worden gemaakt, bepalen zij het aantal darren.


Darren bevinden zich alleen gedurende de zomermaanden in het volk, Het is hun taak om nieuwe koninginnen te bevruchten van anderen volken.


Een darrenverzamelplaats is een met behulp van oriëntatiepunten goed te vinden open plek, waar de darren uit de omgeving zich verzamelen, en op boomhoogte (10-40 meter) rondvliegen, in afwachting van jonge koninginnen (die die plekken ook weten te vinden).  Zodra er een koningin opduikt ontstaat de zogeheten darrenkogel : een bolvorm met staart bestaande uit darren die reageren op een door de koningin afgegeven feromoon (de koninginnenstof).

De levenskrachtigste darren kunnen met de koningin tot wel 60 meter hoog in de lucht paren. Na de paring sterven de darren doordat ze hun bevruchtingsteken bij de koningin achterlaten.

 
De darren helpen met hun grotere en dichtbehaarde lichamen mee het broed te verwarmen. De ogen van een dar zijn 2 x zo groot als die van een werkbij of koningin. Een dar is bovendien dikker., qua lengte zit de dar tussen de kleinere werkbij en de meestal iets grotere koningin in. Darren hebben geen angel.


Voor hun voeding zijn zij geheel afhankelijk van de werksters.


Darren vliegen verder dan de werksters, afstanden tot 7 kilometer zijn niet ongewoon.


In augustus worden de darren niet meer geduld, ze worden uit de kast gedreven en gaan dan ten onder, dit heet de zogenaamde darrenslacht.


Een dar kan 2 maanden oud worden.


De Darren

Dicht darrenbroed heeft een bol kopje.

Een dar heeft grotere ogen en meer haar. Rechts de dar.

Een darrenkogel op 60 meter hoogte.

Werkster, dar, koningin met cm ernaast.

Hoe maak ik een bijenkroeg?

De Koningin

De Werksters