Zoek
Sluit dit zoekvak.

Opzij, opzij, opzij

Het had een vaste plek in het kleinste kamertje van ‘t huis, de verjaardagskalender.  Als je die goed bijhield kwam je nooit voor pijnlijke “oeps ben ik je verjaardag alweer vergeten?” momenten te staan.

Nog zo’n gouden oude was de jaarlijkse telefoongids die naast de vaste telefoon, u weet wel die van de PTT met een draaischijf, lag.

Die “grijze” had trouwens een officiële naam en wel de T65, vernoemt naar het introductiejaar 1965 en het gebruik. De T stond namelijk voor tafeltoestel, zo was er ook een W die, u raad het al,  voor montage op een wand/muur.

 

De PTT maakte de T65 overigens niet zelf, daar hadden ze onder andere het Duitse bedrijf German Krone en het in Den Haag gevestigde NSEM voor. Wie ‘m uiteindelijk gemaakt had kon je zien op de stikker die op de onderkant geplakt zat, ook het jaar waarin die gemaakt was kon je daarop terugvinden.

Niet alleen in ons landje werden meer en meer huishoudens “verkabelt”. Het was tijdens een verjaardagsfeestje in de zeventiger jaren dat mijn vader de draaischijf van de T65 stevig liet ratelen en  de hoorn aan een oud tante gaf met de boodschap “deze persoon wil even met je spreken”.

En voor het eerste in 25 jaar hoorde tante Truus de stem van haar naar Canada geëmigreerde broer.

 

Het ging zelfs zo hard met nieuwe aansluitingen dat in 1995 KPN (opvolger van de PTT), met de reclame slogan “wie tot tien kan tellen, kan de hele wereld bellen” kwam. Om zo iedereen voor te bereiden op de aanstaande verandering dat telefoonnummers van 9 naar 10 cijfers gingen.

Tja, er wordt over de telefoon door ons mensen heel wat af gecommuniceerd zeker nu we overal en altijd mobiel bereikbaar kunnen zijn.

Kijken we naar onze honingbijen dan lijkt het op het eerste oog nog al een chaotisch geheel als we de deksel van een bijenkast oplichten, zeker midden in de zomer als er zo’n 40.000 tot 50.000 honingbijen druk aan het werk zijn.

 

Bijenvolk zomer, honingbijen

 

Toch zit er wel degelijk structuur in het volk welke in stand gehouden wordt door duidelijk communicatie tussen de honingbijen, zodat elke bij weet wie wat moet doen en wanneer.

Eén van de belangrijkste is de bijendans, in onze blog 1,2,3 en 1,2,3 staan we daar even bij stil.

 

Nog een belangrijke vorm is geur en wel de geur die de koningin produceert. Hiervoor heeft ze speciaal kliertjes in d’r mond en op haar lichaam en elke koningin heeft een unieke geur. Die geur wordt letterlijk door de werksters (honingbijen) van mond tot mond doorgegeven en heeft o.a. de functie als paspoort om de bijenkast in en uit te kunnen vliegen. Het klinkt misschien een beetje apart maar inderdaad heeft elke kast zijn eigen douanekantoor.

Niet alleen de koningin produceert een geur, ook de werksters kunnen geuren produceren om bijvoorbeeld elkaar te vertellen dat er een indringer in de kast is en zo om versterking te vragen.

 

Smaak is de volgende in het rijtje, vooral als werksters een nieuwe bron van nectar hebben gevonden vindt er een soort van kwaliteitscontrole plaats. Krijgt de “nieuwe” de stempel O.K. dan wordt die locatie via de bijendans aan de rest van de haalbijen vaker doorgegeven.

En hoewel bijen geen oren hebben, maken ze toch gebruik van geluiden, die akoestische vibraties kunnen ze o.a. opvangen met hun pootjes als ze over het raat.

Deze vorm wordt met name gebruikt voor de aankondiging dat er een nieuwe koningin geboren gaat worden.

Als we dicht bij de bijenkast zijn horen we dan een geluid dat lijkt op getuut. Het is het teken dat de oude koningin en een gedeelte van haar volk zich klaar gaat maken voor het verlaten van de kast.

Met andere woorden het zwermen staat op het punt beginnen en het betekent voor de oude koningin plaats maken en op zoek te gaan naar een nieuw bijenhuis.

 

Een imker zal de nieuwe koningin dan met een bijvriendelijke kleur merken met de bijpassende kleur van dat jaar, zodat ze later makkelijker in de kast terug te vinden is en haar leeftijd duidelijk is. Tenslotte kunnen bijenkoninginnen wel vijf jaar oud worden. En je wilt haar verjaardag niet vergeten toch!

Oh ja, voordat de nieuwe koningin aan haar werk kan beginnen moet ze eerst nog op huwelijksreis, maar daar vertellen we meer over in onze blog “Daar komt de b….”.

 

Uw imkerij De Honingpot team

 

volken zomer met cursisten, honingbijen

 

 

Voor meer informatie over de imkercursussen: KLIK HIER !

Help de solitaire bijen, hommels, vlinders en honingbijen. Klik hier!

Wil je meer weten over solitaire bijen en hommels… KLIK HIER !

Wanneer vliegen welke bijen? Klik hier!

 

#telefoon #PTT #KPN #tottientellen #geluid #communiceren #verjaardag #bijenvolk #zwermen #bijendans #bijen #honingbij #honingbijen #voer #voeding #nectar #bloemen #geur #vibratie #tuten #hars #propolis #imkerijdehoningpot #PeterRamselaar #SusanneRamselaar

Deel dit bericht