Zoek
Sluit dit zoekvak.

Eerst je kamer opruimen

Het is een hele happening, de geboorte van een mensenbaby. Van het regelen van een vroedvrouw tot zwangerschapscursus en van zwangerschapscontroles tot het inrichten van de kinderkamer.

En nu we het toch over de kinderkamer hebben, welke kleur moet die krijgen? Traditioneel roze dan wel  blauw of breken de aanstaande ouders deze traditie? Maar als ze toch voor roze of blauw gaan is het dan niet handig om dit ruim van te voren te weten en niet op het laatste moment. Want tjonge de mogelijkheden zijn zowat eindeloos.

Gelukkig hebben knappe koppen tientallen jaren geleden een machine uitgevonden om de aanstaande mama’s en papa’s op tijd te vertellen of het een meisje, jongen of dat er misschien zelfs een extra verrassing zit aan te komen.

En als de nieuwe wereldbewoner/ster dan eindelijk in het wiegje ligt, staat de rest van de familie en vrienden met smart te wachten om een glimp van de pasgeborene op te vangen.

Niet teveel tegelijk natuurlijk want de kleine moet nog behoorlijk wennen aan de nieuwe situatie, want tjonge het was ook voor mama best wel een belevenis dat “geboren” worden.

Maar wat nu als je als mama zo’n 2.000 baby’s per dag op de wereld moet zetten, dat vereist een wel heel andere aanpak.

Jawel, honingbijenmama’s zorgen er voor dat, als de bloemetjes bloeien, per dag ongeveer 2.000 nieuwe bijen geboren worden.

eitjes werksters, meisjes

Natuurlijk is dat een dagtaak voor haar maar ze maakt het zichzelf ook wel een beetje makkelijk, het enige wat ze hoeft te doen is ervoor te zorgen dat ze achterin de kinderkamer, door ons imkers cel genoemd, precies één eitje legt.

De rest van het traject van ei tot honingbij laat ze aan de werksters over en ook haar eigen verzorging zoals eten en drinken wordt door haar hofstaat geregeld.

Wij als imkers houden dit proces goed in de gaten, want het is een belangrijke indicatie dat het bijenvolk gezond en sterk is.

Zo ziet een imker direct hoeveel meisjes of jongens er  binnenkort geboren worden, hoe? Wel in plaatst van dat de kinderkamer bij honingbijen roze of blauw geschilderd wordt zijn de jongenskamers een stukje groter dan die van de meisjes en hebben ze een uitbouw als kinderkamerdeur.

Die deur moeten zowel de jongens als de meisjes als ze “geboren” worden  zelf open zien te krijgen en dat zonder deurkruk.

Staat de rest van het bijenvolk deze nieuwe bewoners met cadeautjes, slingers en beschuit met muisjes op te wachten? Nee, sterker nog de nieuwe bijtjes, de meisjes,  moeten zelf op pad om zich op de eerste dag aan de rest “voor te stellen”.

En de meisjes worden meteen aan het werk gezet, namelijk dat ze hun net verlaten kinderkamer netjes opruimen en schoonmaken zodat die weer voor de volgende gebruikt kan worden.

Wel krijgen de nieuwe bijtjes als ze dat gedaan hebben een traktatie in de vorm van zogenaamd bijenbrood. Wat dat is leggen we uit in de blog “wat eten we vandaag?

 

Uw imkerij De Honingpot team

 

volken zomer met cursisten, honingbijen

 

 

Voor meer informatie over de imkercursussen: KLIK HIER !

Help de solitaire bijen, hommels, vlinders en honingbijen. Klik hier!

Wil je meer weten over solitaire bijen en hommels… KLIK HIER !

Wanneer vliegen welke bijen? Klik hier!

 

#kinderkamer #baby #blauw #mama #zwangerschap #roze #traditie #honingbij #wereldbewoner #bloemen #werksters #geboren #deurkruk #imker #jongen # meisje #meisjes #opruimen #schoonmaken #imkerijdehoningpot

Deel dit bericht