Help de honingbij

Samenwerken met de Bij

In de aangrenzende wijken staat van alles waar bijen op kunnen vliegen. Een heel park bij het van Tuyl Sportpark vlak bij Activisie “De Dijk”. Bij Activisie vinden we groente en fruit, veel bramen en vlierbloesem. In het voorjaar sneeuwklokjes, krokussen en kerstrozen (helleborus). Dan komen de paardenbloemen waar de bijen helemaal geel van kunnen worden door de stuifmeel die op hun lichaam terecht komt. Ze halen met speciale haren op hun achterpoten de stuifmeel bij elkaar en maken er een klompje van.

Zelf kan je hier ook aan meehelpen door in je tuin of op je balkon, maar ook in gemeentegrond (in Zoetermeer) planten neer te zetten die de bijen ondersteunen (Adoptiegroen).

Jouw omgeving

Heb je al diversen fruitbomen en struiken, zoals de kers, appel, peer, pruim, aalbes, kruisbes en framboos in je tuin staan. Je hebt ook kleine zuilvormige struikvormen van de fruitbomen (laagstam), die passen overal, zelfs op een balkon. Al dit fruit wordt door hommels, wilde bijen en honingbijen bezocht en bestoven. Hierdoor heb je nog meer kans op mooiere en grotere vormen van jouw fruit. Is je tuin wat groter dan kan je ook de grotere versies neerzetten van de fruitbomen (halfstam of hoogstam). Of je kan een notenboom neerzetten. Bijvoorbeeld een pecannoot.

Bijenkroeg

Zelf kan je hier ook aan meehelpen door in je tuin of op je balkon, maar ook in gemeentegrond planten neer te zetten die de bijen ondersteunen. Behalve pollen en nectar hebben bijen ook water nodig, vooral in het vroege voorjaar. Als in de directe omgeving een sloot, vijver of regenton met drijver (stukje piepschuim, boomschors of dennenappels, misschien met wat mos erop, is al genoeg) te vinden is, kunnen ze het water daar halen.

De TOP 12
planten voor bijen

Een drachtplant is een plant die in de vorm van nectar en stuifmeel voedsel levert aan insecten. Vooral honingbijen, wilde bijen maar ook hommels verzamelen stuifmeel van drachtplanten om hiervan met hun voedersapklieren eten te maken voor hun larven.

Welke bijen heb jij in je tuin of op je balkon?

Bestudeer eens het leven van zo’n bijtje. Probeer er achter te komen op welke planten jouw “wilde” bijen vliegen. Zie je ook mannetjes? Die hebben een iets langere antenne. Maar pas op: nog even en je wilt alles weten over deze interessante insecten. Wil je meer weten over wilde bijen en hommels kijk dan eens op de wilde bijen website. Aan de hand van de vliegkalender.

De Nederlandse wildebijen gids

Wil je meer weten over wilde bijen en hommels klik dan op LEER MEER en ontdek meer over deze wereld.

Kennismakingscursus

Wil je nog meer weten over honingbijen dan is een kennismakingscursus misschien iets voor jou? Dit is een mini cursus die bestaat uit een theorie en een praktijkdeel die een hele middag beslaat. Voor het praktijkdeel krijg je een echt
imkerjack aan.

De Bijenkalender

Benieuwd wanneer de bijen actief of non-actief zijn? De bijenkalender is een gids waarin elke maand staat aangegeven of een soort bij actief of non-actief is. Check het snel! Het is gratis