Zoek
Sluit dit zoekvak.

Pantoffels aan en voeten omhoog

Onze honingbijen houden er van om in de winter hun “huis” van binnen  gezellig warm te houden. Wij hebben ze daar een handje bij geholpen door ervoor te zorgen dat hun voorraadkast goed gevuld is en dat vrienden en andere tijdelijke bewoners verzocht werden om het pand te verlaten.

We hebben daar als imkers een mooi woord voor namelijk ’in-winter-en’ en het klinkt misschien gek maar daar beginnen we mee zodra de “R” weer in de maand is en is de eigenlijke start voor een nieuw bijenjaar.

Maar wat doen die dames dan tijdens die donkere maanden als  de temperatuur in de enkele cijfers komt, of zelfs onder nul?

Ja, u heeft het goed gelezen alleen de dames over-winter-en en wel de koningin en ongeveer 15.000 werksters. Die werksters hebben één taak namelijk de koningin gezond de winter door te krijgen.

Dat doen ze door dicht op elkaar te zitten, in een soort van bolvorm. Binnen in die bol zit de koningin en de temperatuur is in die bol tussen de 12°C en 18°C.

Hoe bereiken ze dan die 18°C? Eigenlijk door hetzelfde te doen wat veel van ons in onze vrije tijd doen te weten: fitnessen.

 

Bijenvolken in de sneeuw, winter

In de winter-maanden is de bijenkast omgebouwd tot één grote sportschool, zelfs de toiletten hebben het veld moeten ruimen. Dat sporten van al de werksters levert niet alleen warmte op maar kost ook een hoop energie.

En om weer op krachten te komen willen onze bijen maar één ding en wel honing. Honing die de voorgangsters van onze topsportsters gedurende de zomer zo zorgvuldig gemaakt hebben. En hoewel het grootste gedeelte van honing suiker is, zitten er ook vitamines en mineralen in die de bijen in de koude winter-maanden goed kunnen gebruiken.

Het is dan ook aan ons imkers om ervoor te zorgen dat we niet teveel honing afhalen, maar alleen dat wat “over” is. Tevens dienen we er voor te zorgen dat de honing makkelijk te bereiken is zodat er zo min mogelijk energie verloren gaat.

De enige die zo goed als niets hoeft te doen is hare majesteit, overigens is die rust haar wel gegund want zodra het richting de lente gaat, mag ze haar belangrijke opdracht weer gaan vervullen.

Kunnen wij als imker dan gezellig bij de open haard gaan zitten de hele dag? Niet helemaal ook de imker heeft het nodige te doen in de winter-maanden. Maar daarover meer in onze volgende blog.

Tot de volgende keer,

 

Uw imkerij De Honingpot team

 

volken zomer

 

Voor meer informatie over de imkercursussen: KLIK HIER !

Help de solitaire bijen, hommels, vlinders en honingbijen. Klik hier!

Wil je meer weten over solitaire bijen en hommels… KLIK HIER !

Wanneer vliegen welke bijen? Klik hier!

 

 

#fitnessen #gezelligwarm #Rindemaand # winter #haramajesteit #inwinteren #voorraadkast #honing #pantoffels #honingbijen #topsporters #Nederlandsehoning #Zoetermeersehoning #ImkerijDeHoningpot

 

Deel dit bericht