Om de donkerte, het gure en koude weer van de wintermaanden buiten te houden maken we het binnen extra gezellig met allerlei versieringen, lichtjes, kaarsen en sommige kunnen zelfs de open haard aan doen.
Ook doen “we” in en om het huis meer en meer aan allerlei soorten isolatie en de ene na de andere kit-tube wordt uitgeknepen om de laatste kiertjes te dichten om de energie rekening zo laag mogelijk te krijgen.
Toch is het handig om niet de boel helemaal dicht te timmeren, waarom? In één woord “vocht”, een hoge luchtvochtigheid in huis is zowel voor ons als het huis onhandig.
Vocht in huis komt door diverse oorzaken zoals de lucht die we uitademen, feestje met gezellig veel vrienden en familie, koken, afwassen, douchen of iets simpels als je jas laten drogen van die stortbui waar je net doorheen moest.
Die hoge luchtvochtigheid kan onder andere een schimmelprobleem of zelfs schade aan de structuur van het huis veroorzaken.
Aan de andere kant te droge lucht door met name de centrale verwarming kan ook weer tot problemen leiden vooral voor zaken als houten meubels, balken of muziek instrumenten.
Met andere woorden het is belangrijk om binnen een gezonde leefsituatie te creëren en te behouden, tenslotte besteden de meeste van ons het overgrote deel van de dag binnen een paar muren.
Ook de winterhoningbijen besteden zo goed als hun hele leven (wel vijf tot negen maanden) binnen of het nu in een holle boom, korf of bijenkast is. En ze houden ervan om alles goed tochtvrij te maken, sterker nog alle ramen gaan potdicht, de achterdeur wordt dichtgemetseld en de voordeur verkleint zodat er maar één bij tegelijk naar binnen of naar buiten kan.
Maar bijen hebben toch geen bakstenen, cement of silicone-kit zult u zeggen. Dat klopt maar ze hebben wel hun eigen unieke klusmateriaal, namelijk propolis.
De naam propolis komt uit het Grieks en betekent voor (pro), stad (polis) en een bijenvolk kan wel tot 500 gram, met name in de herfst, propolis per jaar produceren.
Propolis is een lijmachtige substantie met een doorgaans donkerbruine kleur en bestaat voor iets dan 50% uit hars die bijen verzamelen van bomen als de kers, appel, linde of berk.
Daar wordt 30% was, 10% etherische oliën en 5% stuifmeel door de bijen aan toegevoegd. Blijft een kleine 5% over, hier in bevinden zich onder andere organische- en aminozuren, vitaminen, mineralen en voor de bijen zeer belangrijke bio flavonoïden.
De samenstelling van propolis verschild sterkt van samenstelling al naar gelang het seizoen en locatie van het bijenvolk.
Maar de bijen gebruiken propolis niet alleen voor het afdichten van hun “huis”, over die toepassing vertellen we verder in onze blog “eerst je kamer opruimen en dan krijg je je toetje”.
Tot de volgende keer.
Uw imkerij De Honingpot team
Voor meer informatie over de imkercursussen: KLIK HIER !
Help de solitaire bijen, hommels, vlinders en honingbijen. Klik hier!
Wil je meer weten over solitaire bijen en hommels… KLIK HIER !
Wanneer vliegen welke bijen? Klik hier!
#deur #tocht #guur #wintermaanden #winter #vocht #luchtvochtigheid #vochtig #versiering #lichtjes #kaarsen #bijenwas #isolatie #uitademen #feest #vrienden #familie #koken #afwassen #schimmel #gezond #propolis #stuifmeel #etherische #essentiele #olie #vitaminen #aminozuren