Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Mag ik bij het raam zitten?

Als passagier in een vliegtuig kan je nog wel kiezen tussen een stoel aan het raam of het gangpad. Zit je bij het raam dan kan je genieten van het mooie uitzicht en net doen alsof je een vogel bent die van continent naar continent zweeft. Tenzij er een dik wolkendek is om het schouwspel beneden te blokkeren dan zie je alleen maar het wit van de wolken, de blauwe lucht en eventueel de felle zon licht (tenminste als je overdag vliegt).

Trouwens, goed dat de piloten geleerd hebben hoe we de “weg” in de lucht, zonder verkeersborden, kunnen volgen, zodat we toch op het juiste vliegveld aankomen. Want als we zo uit ons raampje over dat wolkendek heen kijken, geen idee waar we na een paar uur in de lucht zijn ons bevinden en welke kant we op moeten.

Gelukkig kunnen we op het scherm in de rugleuning van de stoel voor ons de route zien die het vliegtuig volgt en wat de resterende vliegtijd is. Tjonge vliegen we zo hard, bijna 1.000 km/uur. Neemt niet weg dat het leuk zou zijn als we nu een speciale verrekijker hebben om door dat dikke pak heen te kijken om toch de sneeuw op de Alpentoppen of de rivier in de Grand Canyon te zien glimmen.

 

Vliegtuig, mag ik bij het raam zitten, zon licht

 

Hoe doen onze bijen dat eigenlijk om de weg naar het dichtstbijzijnde bloemenveld te vinden en ook nog eens de weg terug om hun waardevolle lading in te leveren. Het zal u waarschijnlijk niet verbazen, maar honingbijen vliegen alleen overdag, want ze hebben de zon als baken nodig. Daarnaast hebben zij diverse trucjes om zelfs op een bewolkte dag dat bloemenveld vol met stuifmeel en nectar terug te vinden.

Eén van de vele trucjes die onze bijen gebruiken is het kunnen zien van gepolariseerd licht. Er zijn drie soorten gepolariseerd licht: lineair, circulair en elliptisch. Wij mensen kunnen één van die drie nabootsen door een zogenaamde polarisatie zonnebril op te zetten. Het effect van zo’n bril kunnen we vooral zien als we kijken naar het zon-licht dat weerkaatst wordt via wateroppervlakte. Zoals een plas of golvend water van een meer. Zet je een zonnebril op met gepolariseerde glazen dan zal je merken dat de hemel blauwer wordt, het aantal schitteringen drastisch verminderd en al met al het een rustiger beeld voor je ogen is.

We weten nu dat de bijen de zon gebruiken om zich te oriënteren, maar hoe ze de weg naar het bloemenveld vinden, dan moeten we een bezoekje brengen aan de balzaal in de bijenkorf. En daarover vertellen we in onze blog “1 2 3 en 1 2 3”. Oh, ja, tot slot. Bijen kunnen wel tot 25 km/uur vliegen.

 

Uw imkerij De Honingpot team

 

volken zomer met cursisten, honingbijen

 

 

Voor meer informatie over de imkercursussen: KLIK HIER !

Help de solitaire bijen, hommels, vlinders en honingbijen. Klik hier!

Wil je meer weten over solitaire bijen en hommels… KLIK HIER !

Wanneer vliegen welke bijen? Klik hier!

 

#polarisatie #zonnebril #licht #bloemen #wolken #zon #verkeersbord #vliegen #honingbij #gepolariseerd #oriënteren #bijenkorf #licht #honing #nectar #stuifmeel

Deel dit bericht