Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wat eten we vandaag?

Stap met je boodschappenlijstje de eerste de beste supermarkt in en het lijkt wel of we in een miniatuur versie van de wereld zijn beland. Vers fruit en groente wordt als het nodig is van over hele aarde aangeleverd, sommige zelfs per vliegtuig.

En waar vroeger aardappels, groente en vlees (natuurlijk met jus zodat je lekker kon prakken) de standaard Nederlandse  keuze was. Kunnen we nu in enkele stappen gaan voor een Mediterraanse, Aziatische, Afrikaanse, Mexicaanse of welk andere exotische smaak sensatie.

Daarbij wordt het ons ook nog eens makkelijk gemaakt. Als we willen zijn er schappen vol producten die we alleen nog maar hoeven op te warmen, handig die ping op de magnetron,  en voilà er staat een dampend bord voor ons op tafel.

Geen tijd om zelf boodschappen te toen? Geen probleem gewoon van achter je PC en met een paar muisklikken is je voorraadkast zo weer aangevuld.

Sterker nog als je helemaal geen zin hebt om ook maar iets in de keuken te doen, kan je altijd nog de  bezorglijn bellen. En als het allemaal iets teveel bleek te zijn kan de maaltijd blijven overnachten in de koelkast zodat die één of twee dagen later alsnog veilig opgepeuzeld kan worden.

Zo zie je maar dat een stuk huishouden heel makkelijk is geworden met een fenomeen wat “uitbesteden” wordt genoemd.

Onze honingbijen hebben dat “uitbesteden” prima begrepen, Wat onze bijen ook begrepen hebben is dat bij “uitbesteden” ook een duidelijk taakverdeling hoort.

Want alleen bijen die binnen de company opgeklommen zijn tot “haalbij” gaan met een strakke boodschappenlijst de wereld in om hun target te halen.

Laten we eens nauwkeuriger naar dat honingbijen boodschappenlijstje kijken.

 

Item                               Leverancier                                 Doel

Nectar                           Bloemen                                       Vliegenergie en basis voor honingproductie

Stuifmeel                      Bloemen                                       Voeding voor larven en jonge bijen

Water/condens           Sloten/plassen/vijvers              Klimaatbeheersing en verdunnen honing

Hars                              Bomen en bloemknoppen         Propolisproductie

 

Stuifmeel, bijenbrood, kleur, boodschappenlijstje

Een stuk raam uitgesneden. Hier zie je de stuifmeel in de celletjes en dat in elke cel er meer kleuren kunnen zitten. Ze brengen stuifmeel aan hun achterpoten naar binnen.

 

Maar bijen halen en eten toch honing zult u zeggen, waarom staat dat niet bovenaan hun boodschappenlijstje.

Omdat onze bijen nog beter begrepen hebben dat één van de belangrijkste zaken die je als company nodig hebt om te overleven, altijd in huis gemaakt en bewaard dient te worden.

Honing wordt door bijtjes zelf gemaakt van de nectar die de haalbijen binnenbrengen.

Waarom dan honing maken, kunnen ze dan niet net zo makkelijk nectar op de menukaart zetten?

Dat heeft alles met houdbaarheid te maken, honingbijen zijn één van de weinige  insectensoorten die als volk overwinteren.

En zoals we weten zijn er dan geen bloemen waar onze bijen langs kunnen gaan voor de dagelijkse boodschappen. tevens is het voor hun veel te koud om naar buiten te gaan.

Omdat onze bijen geen koel- of vrieskast hebben dient de nectar dusdanig ingedikt worden dat het heel lang duurt voordat die kan bederven. Die ingedikte nectar noemen wij honing.

Nu is het aparte dat die honing niet zo één, twee, drie door de bijen opgegeten kan worden, de honing zal met water verdunt moeten worden.

De taak die wij als imker in dit geheel hebben is er voor te zorgen dat gedurende de wintermaanden er voldoende honing is zodat de bijen gezond en sterk door de winter komen.

Hoe we dat doen leggen we uit in de blog: De weegschaal, niet alleen voor diëten.

 

Uw imkerij De Honingpot team

 

volken zomer

 

#boodschappenlijstje #eten #boodschappen #lijst #fruit #groente #mediteraans #aziatisch #afrikaans #mexicaans #bijen #honingbij #voer #voeding #nectar #bloemen #energie #water #klimaatbeheersing #hars #propolis #imkerijdehoningpot #PeterRamselaar #SusanneRamselaar

 

Voor meer informatie over de imkercursussen: KLIK HIER !

Help de solitaire bijen, hommels, vlinders en honingbijen. Klik hier!

Wil je meer weten over solitaire bijen en hommels… KLIK HIER !

Wanneer vliegen welke bijen? Klik hier!

 

Deel dit bericht